Exposició itinerant
Ja es pot visitar al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona (c/Montalegre 7, Pati Manning) i fins el 31 de juliol, la nostra exposició itinerant La memòria de les arts efímeres.
Ja es pot visitar al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona (c/Montalegre 7, Pati Manning) i fins el 31 de juliol, la nostra exposició itinerant La memòria de les arts efímeres.
Aquest 18 de juliol farà 91 anys de la mort a Barcelona d’Àngel Guimerà al 1924.Des del 19 d’abril de 2015 que reobrí la Casa Museu d’Àngel Guimerà a El Vendrell, s’exposen objectes del despatx de l’autor que donà el propi Guimerà al nostre museu, una placa i un diploma commemoratius i reproduccions de fotografies d’escena i teatrins de les nostres col·leccions d’arxiu i museu.
A més, a la Memoria Digital de Catalunya, podreu consultar el Fons personal d’Àngel Guimerà donat a la Biblioteca de Catalunya pels seus heureus l’any 1996 i col·laborar amb el projecte “Transcriu-me” per millorar la consulta i accés d’aquest fons.
Consulteu els documents d’arxiu i museu del MAE relacionats amb Àngel Guimerà a Escena Digital
Consulteu els documents bibliogràfics i audiovisuals del MAE relacionats amb l’autor a Biblioescènic
Consulteu la premsa relacionada amb Guimerà a Hemeroteca […]
Ja podeu consultar el butlletí de novetats que recull les novetats bibliogràfiques i audiovisuals d’aquest mes de juliol incorporades al catàleg del MAE Biblioescènic. Consulteu-lo aquí.
Aquest butlletí s’elabora cada mes, i l’enviem per correu electrònic. Si esteu interessats en rebre’l escriviu-nos a biblioteca.itb@institutdelteatre.cat.
Dos teatrins del nostre fons formen part de l’exposició “Enric Morera i el seu món” que s’inaugura avui a la Casa Rocamora dels Museus de Sitges i que es podrà veure fins l’1 de novembre de 2015.
Els teatrins són d’Oleguer Junyent (1876-1956) i corresponen a composicions musicals de Morera: El comte Arnau, de Joan Maragall, estrenada el 1905 al Teatre Principal de Barcelona; i La Santa Espina, d’Àngel Guimerà, estrenada també al Teatre Principal el 1907.
Oleguer Junyent (1876-1956) fou un artista polifacètic, escenògraf, dibuixant, pintor, cartellista, decorador, col·leccionista, antiquari i gran viatger català. Entre els anys 1899 i 1933 es dedicà professionalment a l’escenografia, creant més de quaranta obres, una bona part de les quals per al Gran Teatre del Liceu.
El MAE conserva d’aquest escenògraf prop d’un centenar i mig de documents, entre esbossos escenogràfics, figurins i teatrins, a més d’una pintura autorretrat de 1950.
Consulteu els documents del MAE relacionats amb […]
Avui La Fura dels Baus estrena El amor brujo a la Plaza de Toros de Granada, dins el 64è Festival Internacional de Música y Danza de Granada.
D’entre la varietat de documents d’arxiu i museu relacionats amb aquesta obra de Manuel de Falla (1876-1946), destaquem aquest vestit de la ballarina i coreògrafa argentina Antonia Mercè (1890-1936), coneguda amb el nom artístic de La Argentina, dissenyat per l’artista Gustavo Bacarisas (1873-1971), per la versió estrenada al Trianon Lyrique de París l’any 1925.
Consulteu els documents d’arxiu i museu relacionats amb El amor brujo a Escena Digital
Consulteu els documents d’arxiu i museu relacionats amb Manuel de Falla a Escena Digital
Consulteu els documents d’arxiu i museu relacionats amb Antonia Mercè a Escena Digital
Consulteu el Fons La Fura dels Baus del MAE
La recomanació per aquest mes de juliol és el llibre L’Institut del Teatre, els primers cent anys 1913-2013, editat per la Diputació de Barcelona el 2015 i que recorre la història de la institució des dels seus orígens a partir de la reedició del volum publicat l’any 1990 arran del 75è aniversari -amb text de Guillem-Jordi Graells-, i s’amplia fins al març de 2014 -amb text de Xavier Febrés- testificant el paper de l’Institut del Teatre com a bressol dels principals creadors del país i la seva influència constant en l’escena catalana.
El 4 de febrer de 2013 l’Institut Institut del Teatre. Diputació de Barcelona va iniciar els actes de commemoració del seu centenari, just en el dia en què es complien cent anys de la primera classe impartida a l’Escola Catalana d’Art Dramàtic, creada per Adrià Gual. La publicació d’aquest llibre respon a la voluntat del centenari de reforçar els eixos centrals de la institució: […]
Des del 15 de juny de 2015. La Sala, Institut del Teatre.
Amb l’exposició La memòria de les Arts Efímeres el Museu de les Arts Escèniques recupera un espai expositiu permanent a la seu de l’Institut del Teatre a Barcelona.
L’exposició posa en valor la tasca de conservació, documentació i difusió que fa gairebé cent anys que es porta a terme i ho fa a través d’un viatge en el temps que abasta més d’un segle i que ens parla dels escenògrafs, de la dansa, del text, dels actors, dels titelles….
Si bé el teatre és l’art de l’efímer, la connexió amb altres moments històrics es fa evident gràcies a haver conservat els telons de fons, el vestuari, les maquetes, els textos… tot allò que envolta un espectacle.
L’exposició presenta molts […]