Bon Nadal i bon 2017!!!
Amb aquest mannequin challenge, el personal del MAE us desitgem unes bones festes i un millor 2017!
Amb aquest mannequin challenge, el personal del MAE us desitgem unes bones festes i un millor 2017!
I aquest any que es commemoren els 100 anys de la primera representació d’ Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres, pel nadal del 1916 us mostrem el programa de mà més antic que conservem al MAE de la representació de l’any 1919 al Teatre Romea, encara que també tenim el programa general de la temporada 1918-1919 del mateix teatre on se cita com a part de la programació i un full publicitari que podria correspondre a la reposició de l’obra el 1918.
Des de l’estrena el 1916, amb direcció escènica d’Ermengol Goula i Francesc Llano, i la reestrena el 1918, sota la direcció d’Enric Giménez, Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres és el text teatral català més representat. Entre els muntatges professionals contemporanis destaquen els dirigits per Esteve Polls, Pau Garsaball, Maria Aurèlia Capmany, Frederic Roda i Ester Nadal.
Aquest programa és
ELS PASTORETS DE JOSEP M. […]
Durant les festes de nadal canviem els nostres horaris:
-Barcelona: del 23 al 5 de desembre de 9h a 14.30h i tanquem del 27 al 30 de desembre.
-Terrassa: estarà tancada del 23 desembre al 5 de gener.
-Vic: estarà tancada del 27 de desembre a l’11 de gener.
Ens sumem a l’Any Granados donant accés a la partitura manuscrita original Danza de los ojos verdes, d’Enric Granados i que aquest dedicà a la ballarina i coreògrafa de dansa espanyola Antonia Mercé “La Argentina”, i mostrant-vos a Enric Granados en els diferents recursos del MAE.
Aquesta partitura forma part del Fons Antonia Mercé “La Argentina” del MAE que ens donà el seu germà l’any 1959.
Antonia Mercé, amiga del músic, havia d’actuar a l’òpera Goyescas, de Granados a proposta del mateix compositor, que s’estrenava al gener de 1916 a Nova York, però es va quedar fora del repartiment. Com a compensació Granados composa Danza de los ojos verdes, inspirada en els expressius i seductors ulls de La Argentina, i li regala a la ballarina per al seu debut a Nova York, que va ser el 10 de febrer de 1916 al Maxine Elliott Theatre amb Granados entre el públic. L’espectacle, que aconseguí un […]
Durant tota aquesta setmana i durant la setmana vinent, del 13 al 23 de desembre, us oferim a l’entrada de la biblioteca de Barcelona fons desestimats que es poden agafar lliurement.
Diàriament s’aniran introduint novetats.
Us hi esperem!!!
En aquest vídeo Anna Valls, directora del MAE, i Carme Carreño, conservadora, expliquen i mostren la col·lecció de titelles del MAE.
El vídeo forma part de la publicació d’Unima de 2016 El teatro de títeres en España: una hermosa realidad, que acabem d’incorporar als nostres fons audiovisuals.
Consulteu la disponibilitat d’aquest vídeo al nostre catàleg Biblioescènic.
Ja podeu consultar el butlletí de novetats que recull els documents bibliogràfics i audiovisuals d’aquest mes de desembre incorporats al catàleg del MAE Biblioescènic. Consulteu-lo aquí.
Aquest butlletí s’elabora cada mes, i l’enviem per correu electrònic. Si esteu interessats en rebre’l escriviu-nos a biblioteca.itb@institutdelteatre.cat.
Acaba d’arribar a la biblioteca el catàleg de l’exposició Maestros del siglo XX : teatro de títeres amb text del seu comissari Adolfo Ayuso que ha editat UNIMA.
L’exposició, organitzada per UNIMA i el Topic de Tolosa es va poder veure al Centro Cultural Okendo de Donosti del passat 27 de maig al 25 de juny de 2016, coincidint amb el XXIIè Congrès Mundial de la UNIMA.
El MAE va participar en l’exposició prestant 10 titelles i la imatge del cartell de Ramon Casas dels 4 gats de 1899. Accediu a la notícia sobre aquest préstec aquí.
Al catàleg es reprodueixen alguns d’aquests titelles i el cartell.
Tal dia com avui, 5 de desembre de 1932, moria Pere Aldavert, que fou un periodista i polític català i un dels més entusiastes impulsors dels inicis del moviment catalanista, del qual fou un personatge clau.
Amic i col·laborador del dramaturg català Àngel Guimerà, amb només 20 anys va participar amb ell i Francesc Matheu en la creació de l’entitat Jove Catalunya el 1870. També col·laborava amb el setmanari La Gramalla, el seu òrgan oficial. El 1871 inicià la publicació de la revista La Renaixença (diari des del 1881) i que es mantingué fins al 1905.
Àngel Guimerà conegué Pere Aldavert, el 1870 i van viure junts a casa d’Aldavert, al carrer Petritxol, més de mitja vida. Els dos amics es van atorgar poders mutus davant notari el dia de Sant Valentí del 1910. I estan enterrats a la mateixa tomba al cementiri de Montjuïc.
El MAE conserva els mobles i objectes del despatx que tenia Guimerà […]
Els horaris de les nostres Biblioteques canvien del 5 al 9 de novembre: Barcelona obrirà de 9.30h a 14.30h, i Terrassa i Vic restaran tancades.