Novetat del servei de préstec a les biblioteques del MAE
A partir del mes de maig ampliem en termini de préstec dels audiovisualsen una setmana, deixant-los 14 dies, igual que els llibres.
A partir del mes de maig ampliem en termini de préstec dels audiovisualsen una setmana, deixant-los 14 dies, igual que els llibres.
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dansa, aquest 29 d’abril, us mostrem uns documents del nostre fons d’arxiu i museu relacionats amb la coreografia de dansa clàssica catalana més antiga referenciada al MAE, Clorinda, qualificada per la premsa de l’època i la bibliografia com “gran ballet mímico-fantàstic” i “ballet de gran espectacle”, estrenada al Teatre Principal de Barcelona a principis de l’any 1881.
La coreografia és de Ricard Moragas (1829-1899) i la música de Nicolau Manent (1827-1887). Els figurins els realitzà Apel·les Mestres (1854-1936) i l’escenografia Francesc Soler i Rovirosa (1836-1900). Els primers ballarins foren els italians Emilia Laurati i Aldo Spadalino i també participà la ballarina catalana Pauleta Pàmies.
Al MAE conservem 49 figurins d’Apel·les Mestres, el teatrí del 3r acte de Soler i Rovirosa, alguns plànols i croquis de l’escenografia d’Apel·les Mestres i Rovirosa, i una fotografia d’estudi de Pauleta Pàmies representant un dels personatges del ballet. Consulteu tots els documents relacionats […]
Aquest passat 23 d’abril morí a Barcelona als 93 anys Esteve Polls, gran home de teatre que fou actor, fonamentalment director escènic, i també gestor i pedagog.
Debutà professionalment en la direcció escènica el 1952 amb L’amor viu a dispesa de Josep M. de Sagarra. Dirigí nombroses companyies de Barcelona, com la Maragall del Teatre Romea, el Teatre Experimental de Barcelona i l’Orfeó Gracienc. El 1965 s’exilià, amb la seva dona, l’actriu catalana Montserrat Salvador, col·laborant en la fundació de les companyies nacionals de teatre de Colòmbia el 1967 i de Costa Rica el 1971. El 1973 tornà a Catalunya. L’any 1995 es retirà però continuà la seva activitat teatral de manera discontínua. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi i l’any 2009 publicà les seves memòries a Viena Edicions.
Afortunadament ens deixà el seu fons personal i el de Montserrat Salvador que servirà per conèixe’l, entendre’l i posar en valor la importància […]
La biblioteca del MAE, com activitat de Sant Jordi i del Dia del Llibre, allibera diversos exemplars de publicacions de l’ Institut del Teatre. Diputació de Barcelona d’obres de William Shakespeare traduïdes per Josep M. de Sagarra, coincidint amb la celebració dels 400 anys de la mort de l’autor.
Alliberar llibres o Bookcrossing (Bookcrossing Spain) és una iniciativa nascuda l’any 2001, que consisteix en alliberar llibres en llocs públics perquè aquests es recullin per lectors, i que aquests, a la vegada, imitin l’acció i els tornin a alliberar. El seguiment dels llibres és part de l’aventura de l’usuari, que pot registrar els exemplars i assenyalar el lloc del proper alliberament, configurant “un diari de viatge” que permet seguir el recorregut de cada llibre. Per saber-ne més visiteu la pàgina www.bookcrossing.es
També l’Institut del Teatre s’apunta a aquestes celebracions organitzant, amb el British Council en col·laboració amb […]
Aquests tres dibuixos de la nostra col·lecció d’art que pertanyen al Fons Tórtola Valencia s’han prestat a l’exposició Fatales y perversas. Mujeres en la plástica española (1885-1930) que organitza el Vicerrectorado de Cultura y Política Social de la Universidad de Zaragoza i que es podrà veure des d’aquest dijous 21 d’abril i fins el 17 de juliol de 2016 al Paraninfo de la Universidad de Zaragoza (Plaza Basilio Paraíso,4).
A tots els dibuixos els artistes representen a la ballarina Tórtola Valencia.
En ocasió d’aquesta exposició Carme Balliu, en col·laboració amb Magalí Gómez, ha restaurat els dibuixos de Penagos i Macedo.
Avui 19 d’abril a les 19h a la Sala Maria Plans del Centre del Vallès de l’ Institut del Teatre es podrà veure la pel·lícula The dresser (La sombra del actor) de 1983, dirigida per Peter Yates, dins el cicle Teatre al Cinema.
La biblioteca de Terrassa del MAE col·labora amb l’Escola Superior d’Art Dramàtic i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle, aportant la pel·lícula i els materials bibliogràfics i audiovisuals del fòrum posterior a la projecció.
Veure disponibilitat a Biblioescènic, catàleg bibliogràfic i audiovisual.
Aquest dijous 21 d’abril s’inaugura l’exposició Carmen. Lecturas de un mito a La Casa del Lector de Madrid i es podrà veure fins el 4 d’octubre de 2016, amb 20 documents d’arxiu i museu dels nostres fons.
L’exposició analitza l’ampli recorregut del mite de Carmen, des de que Mérimée creà el personatge i Bizet l’elevà fins les lectures contemporànies des de les diferents disciplines artístiques. El propòsit essencial d’aquesta mostra és reprendre la figura de Carmen i la seva atmosfera des de l’instant mateix de la seva creació, però sense renunciar a als antecedents que van fer possible aquest mite i destacant els seus desenvolupaments artístics contemporanis.
Aquestes són les nostres peces d’arxiu i museu prestades:
Cartells
Esbossos
Figurins
Teatrins
Aquestes dues fotografies de Carmen Amaya dels anys 1940-1950 les han reproduït a l’exposició:
Tots aquests documents els podeu consultar al nostre catàleg d’imatges Escena Digital.