Link CRAE Centre de Recerca en Arts Escèniques UAB
El CRAE es proposa aglutinar i impulsar els esforços dispersos que es duen a terme a la UAB en matèria de recerca en arts escèniques. A més d’actuar d’una manera més coordinada i efectiva, vol visualitzar la investigació que s’hi fa tant en l’àmbit català com internacional.
Idioma: català
Link Teatre independent a Espanya, 1962-1980
Projecte interinstitucional del Museo Nacional – Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, el Centro de Documentación Teatral (CDT) de l’INAEM, el Centro de Documentación de la Junta de Andalucía i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona a través de Serveis Culturals i el Museu de les Arts Escèniques, MAE, i el Museo Nacional del Teatro – Museo de Almagro. Aglutina totes les activitats que s’han fet durant els anys que durant el projecte (2015 a 2017), mostra fons documentals i entrevistes testimonials, sota apartats dedicats a companyies, espectacles, veus, espais teatras/gires, trobades i festivals i bibliografia.
Idioma: castellà, català, gallec, basc i anglès
Link Discover Shakespeare
Recurs en línia del Shakespeare Birthplace Trust, on es pot explorar la nombrosa biblioteca, el museu i les seves col·leccions d’arxiu amb més de 10.000 imatges d’objectes, documents i fotografies de produccions.
Idioma: anglès
  Link   Carteles teatrales valencianos del siglo XIX
Bases de dades que inclou la col·lecció de cartells teatrals valencians del s. XIX existents a la Biblioteca general i històrica de la Universitat de València. Aproximadament amb 3.600 imatges digitals de cartells d’entre els anys 1836 i 1876. Es pot buscar per autors i actors, títols, traductors, tipus d’obra, etc. També per índex a cada un dels camps i dates.
Idioma: castellà
  Link   Arts theatrica Siglos de Oro
Portal de la Universitat de València dedicat al teatre del Segle d’Or. Amb un diccionari (encara no està actiu), banc d’imatges, publicació d’estudis i treballs d’investigació, edició i transcripció de textos i blog amb notícies de convocatòries, crítiques d’espectacles, llibres, enllaços, etc.
Idioma: castellà
  Link   Teatro del Siglo de Oro
Portal de la Biblioteca Nacional de España sobre teatre del Segle d’Or, amb una atenció preferent a les fonts textuals. Ofereix còpies digitals dels exemplars dels seus fons, un apartat d’autors, un apartat de recursos amb referències bibliogràfiques, catàlegs i altres fonts, estudis amb el text complet, i enllaços web, i un apartat de glossari.
Idioma: castellà
  Link   Teatre Auri
Portal del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre dedicat als nostres fons de teatre del Segle d’Or, realitzat en col·laboració amb la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. L’accés a les obres es pot fer per autor i per títol. Amb un amplíssim apartat bibliogràfic i d’enllaços web.
Idioma: català i castellà
  Link   AITENSO (Asociación Internacional de Teatro Español y Novohispano de los Siglos de Oro). Textos en línia
Pàgina web de l’associació. Destaquem l’apartat de Textos en línia, on facilita enllaços a col·leccions de textos en línia, tant d’escrits teòrics com als propis textos.
Idioma: castellà
  Link   incommedia.it
Portal dedicat a la Commedia dell’Arte amb el supor de l’IMAIE (Istituto per la tutela dei diritti degli artisti interpreti escutori (Itàlia)).
Idioma: italià, anglès
  Link   Didaskalia
Revista digital i web de recursos dedicada al teatre, la dansa i la música grega i romana tal i com s’interpreten a l’actualitat. Té un apartat de llistats amb espectacles, conferències, cursos, esdeveniments i notícies i un altre d’àrea d’estudi amb història, recreacions virtuals de teatres i enllaços web.
Idioma: anglès
  Link   Touchstone : co-operation and partnership among UK Shakespeare Collections
Recurs sobre la recerca en Shakespeare al Regne Unit iniciat per la British Library i mantingut pel Shakespeare Institute Library en col·laboració amb el Shakespeare Birthplace Trus i la Birmingham Central Library. Amb servei de consulta; base de dades de col·leccions; informació sobre esdeveniments, congressos, exposicions, etc., apartat dedicat a les escenificacions, a la formació, a les institucions i una exhaustiva selecció d’enllaços web.
Idioma: anglès
  Link   Global Shakespeare
El Global Shakespeare Video & Performance Archive – Open Acces, és un projecte col·laboratiu dirigit per Peter S. Donaldson del Massachusetts Institute of Technology (MIT) que permet l’accés a representacions de Shakespeare en format vídeo de molts llocs de món, així com a assajos i a metadades dels estudiosos i investigadors d’aquest camp.
Idioma: anglès
  Link   Teatro de magia
Portal de David T. Gies a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. La comèdia de màgia va ser un dels gèneres més populars durant els segles XVIII i XIX. Es caracteritza per l’aparició de personatges i elements màgics que s’acompanyen d’una escenografia espectacular. S’inclou una cronologia d’obres escrites i representades, catàleg, una bibliografia actualitzada d’estudis, una secció d’imatges i enllaços.
Idioma: castellà
  Link   SELITEN@T, Centro de Investigación de Semiótica Literaria, Teatral y Nuevas Tecnologías
Creat el 2001, per iniciativa del professor José Romera Castillo (Catedràtic de Literatura Espanyola) continuant les activitats de l’ISLTYNT (Instituto de Semiótica Literaria, Teatral y Nuevas Tecnlogías del Dep. de Literatura Espanyola i Teoria de la Literatura de la Facultat de Filologia de la UNED). Promou la investigació en diverses àrees de la literatura actual; el teatre representat a Espanya durant la 2a meitat del S. XIX i S. XX, així com la presència del teatre espanyol a països europeus i iberoamericans; etc., a través de l’organització de congressos internacionals, la publicació de les seves actes, de la revista Signa i de tesis doctorals. També imparteix docència en diferents cursos (Doctorat, Formació permanent, etc.).
Idioma: castellà
  Link   GRAE (Grup de Recerca en Arts Escèniques)
El GRAE, vinculat a la UAB, vol aplegar en un projecte conjunt investigadors d’universitats d’arreu (University of Richmond, University of London, Université d’Avignon, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat d’Alacant, Universitat de les Illes Balears), especialistes en arts escèniques, que ja han confluït en diverses plataformes i publicacions teatrals, i, alhora, servir d’impuls i gresol per a la recerca teatral en l’àmbit català i internacional, amb la col·laboració d’altres grups de recerca: el Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELC-consolidat); Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID), també de la UAB, dirigit pel Dr. Pere Ysàs; el Grup d’Estudis de Traducció, Recepció i Literatura Catalana-TRILCAT, que dirigeix el Dr. Enric Gallén, o el d’investigadors, vinculats en diversos grups de recerca, de l’Institut del Teatre, la Universitat de Barcelona o altres titulacions de la UAB. Amb aquests grups de recerca afins, es preveu d’organitzar, si és possible, seminaris de treball o jornades monogràfiques conjuntes.
Idioma: català
  Link   The International Federation for Theatre Research (IFTR-FIRT)
La International Federation for Theatre Research (IFTR-FIRT) és un organització internacional fundada el 1957 i que promou la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre investigadors i organitzacions relacionades amb la recerca teatral. Amb aquesta finalitat dóna suport a conferències i publicacions i assisteix als seus membres (de més de 44 països i de tots els continents) en les seves activitats i projectes. Publica la revista Theatre Research International. Interessant apartat d’enllaços web amb revistes, organitzacions i recursos de recerca teatral.
Idioma: anglès i francès
  Link   Records of Early English Drama (REED)
Projecte acadèmic internacional, fundat el 1975 a la Universitat de Toronto, amb l’objectiu d’investigar l’ampli context de la dramatúrgia de Shakespeare i els seus contemporanis, treballant per localitzar, transcriure i editar proves documentals de teatre, música profana i altres entreteniments i cerimònies de l’edat mitjana fins el 1642. Amb accés també als recursos educatius i de recerca: Early Modern London Theatres, Patrons and Performances Web Site, Anglo-Latin Wordbook i All the World’s a Stage (enllaços web)
  Link   Teatro de los Siglos de Oro : teatro áureo, perspectivas metodológicas, informática de texto
Portal dedicat al teatre del segle d’or, de la Universitat de Québec i editat per Ricardo Serrano i Alfredo Hermenegildo. Realitzen ebooks ; publiquen la revista Teatro de palabras dedicada a les perspectives metodológiques del teatre auri ; realitzen el seminari Informática de texto on es posa en pràctica la informàtica de text en filologia i en especial la dedicada al teatre auri ; enllaç a l’analitzador de lèxic Brocense ; banc textual i enllaços web.
Idioma: castellà
  Link   Archivo Virtual de las Artes Escénicas (AVAE)
Web que recopila material crític i documental sobre creadors escènics contemporanis iberoamericans, així com la seva producció, exhibició i crítica (textos, fragments d’espectacle en vídeo i fotografies) de qualsevol acte que es realitza en temps real amb presència d’espectadors (incloent accions, instal·lacions, vídeo-accions, propostes híbrides, etc.). Es va crear per un grup d’investigadors de la Facultat de Bellas Artes de Cuenca (UCLM) i actualment es nodreix del treball en xarxa de col·laboradors europeus i iberoamericans.
Idioma: castellà, anglès
  Link   History of theatre
Cronologia de teatre realitzada per l’editorial Glencoe/McGraw Hill, des del 8.000 a.C. fins el 2000, que conté 200 entrades de persones, obres, llocs i esdeveniments que es poden filtrar. Els fets teatrals ressenyats estan relacionats amb fets històrics del mateix moment.
Idioma: anglès
  Link   ARTELOPE : base de datos y argumentos del teatro de Lope de Vega
Web del projecte dirigit per Joan Oleza Simón de la Universitat de València amb un equip d’investigadors de diferents universitats europees i hispanoamericanes, que vol posar a disposició dels estudiosos i professionals del teatre el conjunt de l’obra de Lope i l’atribuïda en un format de fàcil estudi i consulta, podent-se cercar i combinar dades bibliogràfiques, dades referents a la datació, dedicatòries i còmput de versos, i a dades de contingut com els personatges, l’època, els llocs, argument, etc.
Idioma: castellà
  Link   Tesis en línia
Recurs del Centro de Documentación Teatral de Madrid (INAEM) que recull tesis de temàtica teatrals de diferents repositoris espanyols i les organitza temàticament. Se cita el títol, la font i es dóna accés al document.
Idioma: castellà
  Link   Documentos para la historia del teatro español DHTE
Projecte d’investigació del Centro de Documentación Teatral de Madrid (INAEM) que organitza els fons digitalitzats del centre amb una organització històrica per anys del teatre fet a Madrid i Barcelona des de 1939, i que recollirà els últims 70 anys. De moment el recurs recull els anys 1939 i 1940. Amb un apartat dedicat als documents, un a la cartelera i bibliografia.
Idioma: castellà
  Link   La parodia teatral en España
Web de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes dirigit per Víctor M. Peláez, dedicat a la paròdia teatral en Espanya des de la segona meitat del segle XIX fins a principis del XX. Amb un apartat d’autors amb dades bibliogràfiques i paròdies seleccionades, un apartat d’obres amb dues seccions: alfabètica i temàtica, un apartat de referències bibliogràfiques i un d’enllaços.
Idioma: castellà
  Link   Teatro clásico español
Portal de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes centrat en els seus inicis en els Segles d’Or, la producció dramàtica dels quals, tan dilatada en xifres de testimonis com en la seva cronologia, i tan influent sobre les dramatúrgies d’altres territoris extra hispanics, constitueix el nucli del que es considera teatre clàssic; però la intenció és que s’amplïi fins arribar a períodes més recents. S’organitza en els apartats: «Fondos antiguos», «Obras», «Dramaturgos», «Puesta en escena», «Investigación» y «Escena actual».
Idioma: castellà
  Link   CATCOM las comedias y sus representantes : base de datos de comedias mencionadas en la documentación teatral (1540-1700)
Projecte del grup d’investigació teatral DICAT de la Universitat de València, que té com a objectiu la creació d’un calendari de representacions a Espanya des de mitjans del segle XVI fins a finals del segle XVII, així com l’establiment d’autoria de les obres.
Idioma: castellà
  Link   Tycho
Revista d’iniciació en la investigació del teatre clàssic i grecollatí i la seva tradició. Impulsada pel GRATUV (Grup de Recerca i Acció Teatral de la Universitat de València), Tycho apareix com una plataforma que doni visibilitat als joves postgraduats i els serveixi d’estímul per iniciar-se en el món de la investigació i en la realització de treballs de final de grau i de màster en l’àmbit del teatre grecollatí i la tradició clàssica basada en ell. Amb un bon apartat d’enllaços
  Link   GrandGuignol.com
Pàgina dedicada al gènere de Grand Guignol de la companyia de San Francisco (EUA) Thrillpeddlers que durant 10 anys ha interpretat aquest gènere. El teatre Gran Guinyol (més comunament conegut com Grand Guignol) fou una antiga sala d’entreteniment de Paris (França).
Especialitzada en habitacions amb històries espantoses i sagnants, per extensió, li va donar el seu nom al gènere teatral. El terme s’ha convertit en pejoratiu amb el temps i ara es refereix situacions més generalment exagerades , abusant d’espectaculars efectes desproporcionats. Amb enllaços a obres, pel·lícules i vídeos, cartells, llibres i articles i fòrums de discussió.
Idioma: anglès