Ha tornat el programa de ràdio Això és un drama, i el MAE segueix col·laborant-hi a la secció de recomanacions des de la biblioteca de lectures i audiovisuals sobre el tema del programa.

En aquesta segona edició, la Núria Andreu, responsable d’adquisicions bibliogràfiques i audiovisuals, fa les recomanacions de la temàtica del programa anterior, en aquest cas  el que es va emetre el 7 de març de 2018  que va tractar sobre el feminisme i gènere a les arts escèniques.

Recupereu el programa al web  de l’emissora Scanner FM, que es continua emetent des de la sala d’exposicions del MAE tots els dijous a les 18.30 h.

 

LLIBRES

 

Margarida Xirgu, una vocació indomable / Francesc Foguet i Boreu. Pòrtic 2002.

Biografia de la mítica actriu catalana (Molins de Rei 1888-Montevideo, Uruguai 1969) amb un talent que va traspassar fronteres.  A més d’actriu, Margarida Xirgu també fou directora teatral, va fundar la seva pròpia companyia i va dirigir una escola d’art dramàtic a Xile i també a l’Uruguai, on va morir a l’exili.

 

Top girls / Caryl Churchill. Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1988. Traducció d’Imma Garín amb la col·laboració de Rosa-Victòria Gras.

Caryl Churchill (Londres, 1938) és una dramaturga britànica, molt reconeguda sobretot a partir dels anys 80. Tracta temes polítics, socials i feministes a les seves obres, amb un estil molt particular. Top girls és el nom de l’agència de col·locació per a dones, on transcorre una part de l’obra.

 

Blasted = Rebentats / Sarah Kane. Arola, 2017. Traducció d’Albert Arribas.

Sarah Kane (Essex, 1971- Londres 1999) va causar una commoció amb l’estrena d’aquesta obra l’any 1995, per la radicalitat de la proposta. Però després de morir prematurament, en pocs anys l’autora ha esdevingut un referent de l’escena contemporània.

Sarah Kane, per a molts, l’últim gran clàssic de l’escriptura dramàtica contemporània

 

Lo trágico en femenino: dramaturgas españolas contemporáneas / Emmanuelle Garnier. Artezblai, 2011.

Ànalisi de les dramaturgues espanyoles de finals del segle XX, inicis del XXI: qui són i els temes dels quals parlen a les seves obres. Autores actuals i tan conegudes com, per exemple, Lluïsa Cunillé, Angélica Liddell, Beth Escudé o Itziar Pascual.

 

 

AUDIOVISUALS

 

CD  Nosotras somos Las Migas. Las Migas (grup musical) . Chesapik, 2012.

Grup musical femení, format a Barcelona el 2004, amb alumnes de l’ESMUC. Las Migas és un quartet d’intèrprets i compositores, que ha donat al flamenc  i a les rumbes, un aire del segle XXI , cosmopolita i modern.

Aquest CD inclou el tema “Me mueve el aire” (autors: Marta Robles, música i Antonio Romera, el Chipi, lletra) un cant a la dona lliure.

 

DVD Pina. Wim Wenders, director. Avalon, 2012.

Documental que explora la personalitat i les obres de la coreògrafa alemanya Pina Bausch (1940-2009). Aquesta ballarina genial va transformar la dansa del segle XX i també el concepte del món escènic, sent la pionera de la corrent anomenada dansa-teatre.

Ella defugia del concepte feminista, perquè el concebia com una etiqueta. Però els seus ballarins amb faldilles llargues i, sobretot, les seves impactants coreografies denunciant la violència masclista, ho diuen tot.  En aquest documental se’n pot veure una selecció.

 

DVD Les Ballets Trockadero: 1, 2. Director de la companyia: Tory Dobrin. TDK, 2001.

La Companyia dels Ballets Trockadero, va ser creat als anys 70 al circuit teatral alternatiu de Nova York, a l’anomenat Off Broadway.  La seva peculiaritat és que tots els seus personatges,  tant els femenins com els masculins, són representats per homes, tots ballarins de formació clàssica.

La finalitat d’aquest exercici de transformisme no és altra que trencar motlles, i sobretot  fer riure el públic, amb paròdies molt divertides de les peces clàssiques de ballet: El Llac dels cignes, Les Sylphides…

Actualment actuen en els millors teatres del món i per a un públic ampli i de totes les edats.