Aquestes són recomanacions des de la biblioteca de lectures i audiovisuals del programa de ràdio de l’Institut del Teatre Això és un drama d’aquest dijous 10 de maig, referides a la temàtica del programa de la setmana anterior del dia 3 de maig dedicat a la importància de l’expressió del cos, el llenguatge no verbal i el moviment als espectacles de teatre i dansa.
Recupereu l’emissió en directe que es fa al facebook de l’Institut del Teatre d’aquest 10 de maig (aneu al 1h27min del vídeo) per veure a la nostra companya Núria Andreu fent les recomanacions.
Aquest 10 de maig ha estat el darrer programa de la temporada i podreu accedir a les recomanacions de la temàtica d’aquest darrer programa en una altra notícia.
Estem molt contents que el programa s’hagi emès des de la sala d’exposicions del MAE tots els dijous a les 18.30 h a l’emissora Scanner FM. Accediu a tots els programes de la temporada.
LLIBRES
- Cuerpos en escena / Sol Garre e Itziar Pascual, eds. Fundamentos, 2009.
Recull de textos que, des del punt de vista de les diferents disciplines escèniques: dansa, teatre de gest, mim, acrobàcia, clown, etc., estudien i valoren la importància que juga el llenguatge corporal a l’escena.
- El Cuerpo elocuente: la formación física del actor / Anne Dennis. Fundamentos, 2014.
Exemples pràctics i exercicis concrets, per a la formació dels actors, amb l’objectiu que els intèrprets treguin el màxim rendiment del seu cos i els seus recursos, en el moment de preparar o desenvolupar una interpretació.
- El Cuerpo poético / Jacques Lecoq. Alba, 2013.
Jacques Lecoq (París 1921-1999) és el gran referent del teatre físic i teatre de gest a Europa. Provenia del món de l’esport i l’educació física, quan va sentir la necessitat d’ investigar la geometria del moviment corporal a l’espai, però en relació amb les arts escèniques. Mim, expressió física, moviments, màscares, etc., fan que la comunicació emocional entre el públic i l’actor sigui directa. Lecoq va crear la seva pròpia escola, i en aquest llibre fa un resum de la seva metodologia.
- El Poder silencioso de la experiencia corporal en la danza contemporánea / Zulai Macias Osorno. Artezblai, 2009.
Assaig que estudia l’expressió de la identitat corporal del ballarí en el món de la dansa contemporània. La creativitat i la improvització s’obren camí dins la disciplina i la tècnica. Obra guanyadora del II Premio Internacional Artez Blai de Investigación sobre artes escénicas, 2009.
AUDIOVISUALS
- DVD Meyerhold theater and biomechanics / Mime Centrum Berlin in collaboration with Gennadi Bogdanov. Contemporary Arts Media, 2003.
Documental sobre la tècnica de la biomecànica teatral, creada pel directori i pedagog rus Vsévolod Meyerhold (1874-1940), i que proposa un gran domini del cos pel part dels intèrprets, com un entrenament físic, perquè l’actor tingui un control absolut d’ell mateix i del seu espai a l’escenari.
- DVD Again, again!!!: el millor de Vol-Ras. Vol-Ras, 2002.
Resum de la trajectòria de la companyia catalana de teatre de gest, Vol-Ras, a través de fragments dels seus onze espectacles. Aquest DVD es va editar quan la companyia va celebrar els seus vint anys d’història.
- DVD Cine Dance: The Butoh of Tatsumi Hijikata / Takahiko iimura. T.I. Media Art Laboratory, 2007.
El DVD és l’enregistrament de dues coreografies de dansa butoh del creador Tatsumi Hijikata, representades els anys 60, pel mateix Hijikata, la primera peça i, per Kazuo Ohno, la segona. El butoh és una dansa japonesa creada el 1950, per Kazuo Ohno i Tatsumi Hijikata, i que pretén deixar parlar l’inconscient a través del cos i dels seus moviments, sense cap més intermediari.