Inauguració el 25 d’abril a les 19h. Del 26 d’abril al 20 de setembre de 2024. Prorrogada fins el 18 d’octubre de 2024.
El 24 de juliol de 1924 ocupava la portada del setmanari satíric L’Esquella de la Torratxa un retrat solemne d’Àngel Guimerà (1845-1924). Sense titular, el peu de foto versava: L’il·lustre patrici Àngel Guimerà, glòria de la terra, qual mort plora tot Catalunya. Cent anys després, Catalunya encara plora l’il·lustre poeta, dramaturg i activista de les lletres catalanes i el commemora celebrant l’Any Guimerà.
L’exposició temporal Volta al món d’Àngel Guimerà recorre Europa, Nord-Amèrica, Amèrica Llatina i altres fronteres de la mà del dramaturg català més reconegut, aquí i arreu. Teatre, cinema, ràdio o còmic, l’autor català ha viatjat a través del temps, l’espai i els formats gràcies als temes universals de la seva literatura: el desig, la identitat, les lluites de poder, el mestissatge, l’amor, etc.
Així, la mostra explicarà i il·lustrarà la trajectòria internacional d’Àngel Guimerà des de les estrenes a Madrid de la mà de María Guerrero i Fernando Díaz de Mendoza fins a Jinkyō [Aquest món polsós, 1924], una pel·lícula japonesa basada en Terra baixa.
Guió i documentació: Enric Gallén i Martí Romaní
Coordinació: Laura Ars. MAE
Disseny gràfic: Sergi Naches
Impressió: Ivel Color
Audiovisual: Martí Gallén
Agraïments: Antoni Bofill, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Lliure | Teatre Lliure, Biblioteca Nacional de Catalunya, Biblioteca Nacional de España, Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Chris Goddard, Filmoteca de Catalunya, Guillaume Horn, Instituto Nacional de Estudios de Teatro (Argentina), Joan Martori, Josemaría Casanovas i Quim Noguero, Patrizio Rigobon, Quim Bou i Hernán Migoya, Sharon Feldman.
Recursos
- Any Guimerà i el MAE
- Fons Àngel Guimerà del MAE
- Fons d’arxiu i museu a Escena Digital
- Llibres i audiovisuals a Biblioescènic
- Audiovisuals d’accés obert a Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques de Catalunya AAAEC
- Publicacions d’accés obert a Reservori digital de l’Institut del Teatre RedIT
- Espectacles a Base de Dades d’Espectacles de Catalunya BDEC
Horari
De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i caps de setmana coincidint amb els horaris de taquilla i funció al Teatre Ovidi Montllor o al Teatre Estudi.
Preu
Entrada lliure
Ubicació i adreça
Vestíbul de l’Institut del Teatre. Pl. Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona
Itinerància
Per acollir l’exposició, posa’t en contacte amb Laura Ars (arsrl@institutdelteatre.cat)