Comunitat

Tothom a escena!, el pòdcast sobre el passat i el present de les arts escèniques catalanes

El pòdcast Tothom a escena! és una iniciativa que vol posar en relleu les tasques de preservació, conservació i difusió de les arts escèniques del MAE a través de diverses curiositats històriques i temes d’actualitat. Amb la veu i col·laboració de diferents experts en arts en viu posem sobre la taula històries, relats i debats rellevants de l’escena catalana a través de capítols temàtics.

Primera temporada (curs 2023/2024)

EPISODI 1. Divulgació de les arts en viu

Aquest capítol serveix per presentar el museu i les seves funcions, a partir de fragments de la I Jornada de Conservació i Divulgació de les Arts en Viu, organitzada pel nostre museu i celebrada a l’Auditori de l’Institut del Teatre el passat mes de novembre.

En aquest sentit, la jornada va comptar amb la participació d’artistes performatius, conservadors i experts en divulgació, per debatre la idiosincràsia de la preservació i l’exhibició de les arts en viu. Els ballarins i coreògrafs de la companyia Mal Pelo, María Muñoz i Pep Ramis, el director del Museu de la Música, Jordi Alomar, o el creador Àlex Serrano, de l’Agrupación Señor Serrano, són alguns dels protagonistes que intervenen en aquest primer episodi.

També a Spotify i Apple Music

EPISODI 2. Adrià Gual: l’artista infinit

En Joan Maria Gual és gestor cultural, director de teatre i net d’Adria Gual. L’Anna Solanilla és doctora en història de l’escenografia amb una tesi sobre l’escenografia simbolista de Gual i docent al departament de disseny escènic de l’Institut de Teatre. Ells dos són els encarregats de guiar-nos en un viatge apassionant per l’escenografia, la dramatúrgia, la pedagogia, la innovació cultural, el cinema, la pintura, la il·lustració, la composició musical i el teatre, sobretot el teatre.

També a Spotify i Apple Music

EPISODI 3. Arts en viu i eines digitals. Convivència i experimentació

Endinseu-vos en el món que hi ha més enllà de les tecnologies i de les formes d’acostar-nos-hi amb Marc Villanueva, dramaturg, creador escènic i membre del consell de redacció de la revista (Pausa.) que edita la Sala Beckett amb la col·laboració de l’Institut del Teatre, format a l’Institut del Teatre en Direcció escènica i dramatúrgia i en Estudis literaris a la Universitat de Barcelona; i Citlali Hernández, dissenyadora i artista multidisciplinar mexicana afincada a Barcelona, que participa com a artista visual a la comunitat Toplap Barcelona i col·labora amb Axolot, un col·lectiu i un estudi basat en la investigació, la programació creativa i el disseny d’interacció. Ambdós, professors del Postgrau en Escena i Tecnologia Digital de l’Institut del Teatre.

També a Spotify i Apple Music

EPISODI 4. Àngel Guimerà

Molta gent coneix les obres d’Àngel Guimerà de Terra baixa o Mar i cel, però no tothom coneix Àngel Guimerà i una història vital que va afectar necessàriament la seva obra. Amb Ramon Bacardit, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona amb la seva tesi Tragèdia i drama en l’obra d’Àngel Guimerà i  expert en teatre català del segle XIX, descobrirem la seva vida i obra;  i amb Martí Romaní, Màster Universitari d’Estudis Teatrals, la seva trajectòria internacional.

També a Spotify i Apple Music

EPISODI 5. El llenguatge universal dels titelles

Fent un repàs a la història dels estudis de titelles a l’Institut del Teatre, que enguany compleixen 50 anys. Amb Joan-Andreu Vallvé, titellaire i artífex dels estudis a inicis dels 70 impartint les disciplines de titelles i màscares del Departament de Titelles de l’Institut del Teatre i després del curs 1975-1976, quan els estudis es converteixen en l’Escola de Titelles, va ser director amb Josep Maria Carbonell, fins al 1988; i Alfred Casas, un dels titellaires més reconeguts de Catalunya, que va ser alumne de Vallvé a l’Escola de Titelles i  després professor a l’Institut del Teatre fins a la seva jubilació.

La publicació del pòdcast coincideix amb la setmana de celebració de la Nit dels Museus  i del Dia Internacional dels Museus el 18 de maig, on l’art dels titelles és protagonista principal de les activitats que hem organitzat.

També a Spotify i Apple Music

EPISODI 6. Les diversitats sexuals en les arts escèniques

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ que se celebra el 28 de juny, publiquem el darrer episodi de la 1a temporada del pòdcast fent-lo coincidir amb el dia. En aquest capítol, i amb l’objectiu de donar visibilitat i fomentar la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i d’altres orientacions sexuals o identitats de gènere, reflexionem sobre la representació de les dissidències sexo-afectives i de representació i identificació de gènere a l’escena catalana, pensant en quin futur volem per a la comunitat LGTBIQ+ als escenaris catalans. Existeix el que no es mostra? Quina responsabilitat té el dramaturg envers les històries LGTBIQ+? I els productors i programadors? Com hauria de reflectir el Museu les realitat LGTBIQ+ oblidades o al marge, en molts casos, de la història viva de les arts escèniques?

Ens acompanyen Àfrica Alonso, escritori, actriu i compositori i Guillem Clua, dramaturg, guionista i director d’escena.

També a Spotify i Apple Music