Aquest dijous 28 d’octubre, a les 19 h, al Consolat de Mèxic de Barcelona, Enid Negrete, Doctora en Arts Escèniques, donà la conferència “México en el archivo Joan Tomàs, una puerta a la cultura de dos mundos : un proyecto para revalorar el trabajo del periodismo cultural y commemorar el exilio espanyol en México” i que Anna Valls, directora del MAE presentà.
I aquest dijous 4 de novembre, en línia i via facebook del Consolat de Mèxic a Barcelona @ConsulmexBCN, a les 11h i a les 18h, amb els hastags #SemanaGlobalDeMéxico #DiplomaciaCulturalMX, teniu una altra oportunitat de conéixer aquest projecte.
Joan Tomàs i Rosich (1892-1968), fou periodista i crític teatral, i va recopilar la seva tasca professional en un important arxiu que permet explicar el relat de les arts escèniques a través de la seva col·lecció d’articles de premsa sobre gèneres tan diversos com el teatre català, la dansa, el circ, el teatre musical i les varietats a Europa i Amèrica. El contingut d’aquest arxiu, format per 406 caixes, també inclou correspondència, fotografies, programes de mà i altres documents d’arxiu relacionats amb artistes i personalitats del món de la cultura des de l’any 1920 fins els anys 60.
Nacut a Igualada, va iniciar la seva activitat periodística pels voltants del 1910, col·laborant amb publicacions com Pàtria, Joventut, L’Igualadí i Diari d’Igualada. Més endavant, a Barcelona, va començar a endinsar-se en la crítica cultural de cinema i teatre a El Diluvio, El Poble Català i a La Publicitat, entre d’altres.Va ser ell qui va dur a la seva ciutat natal, Igualada, figures de tant pes cultural com Federico Garcia Lorca i a Margarida Xirgu per interpretar Yerma l’any 1935, durant la Segona República.
Un cop acabada la Guerra Civil, Joan Tomàs es veu obligat a exiliar-se a París el 1939, i decidí deixar part del seu arxiu al Museu de l’Institut del Teatre de Barcelona. Posteriorment, l’any 1942, s’exilia Mèxic i ja mai més podrà tornar a la seva terra. Des d’allà continuarà exercint la seva professió de periodista, i serà reconegut pel seu prestigi com a crític de cinema i teatre. Un cop mort, Sebastià Gasch, amic íntim, ens fa arribar el seu arxiu de l’exili mexicà.
Ara, amb aquest projecte, Enid Negrete, la darrera investigadora d’aquest arxiu, recupera aquesta veu intel·lectual, forçada a marxar a l’exili i patir la invisibilitat i l’oblit de la seva tasca, i també recupera la nostra memòria històrica a través de la vida cultural mexicana i iberoamericana.
Una part d’aquest arxiu ja està disponible a Escena Digital i alguns dels articles de premsa a text complet a Hemeroteca Digital.