Cartells

Els cartells són un element molt important per la difusió dels espectacles. De la mà de grafistes i dissenyadors, s’han convertit en peces d’un especial valor  tant artístic i visual, com documental. El MAE en conserva més de 9.300 de diferents àmbits i  procedències.

El major nombre de cartells són del segle XX, encara que conté peces del segle XIX. L’abast geogràfic és ampli, encara que es prioritzen els de l’àmbit català. Hi ha documents d’altres localitzacions especialment a nivell europeu i americà. Això es fa especialment evident en el fons més antic i fons personals.

En la col·lecció es poden distingir entre cartells il·lustrats, que són la gran majoria i els que no tenen cap tipus d’il·lustració, anomenats “playbill” als països anglosaxons, on la informació de l’espectacle es reparteix per tota la superfície del cartell jugant amb diferents tipografies.

Actualment el 95% del fons està catalogat i digitalitzat a Escena Digital.

Destaquem

  • Modern Style – Anglaterra
    Cartellisme de finals del segle XIX i primers del XX, que ve influenciat directament pel disseny francès però que introdueix certes variants que seran molt importants també pel desenvolupament del cartellisme modernista nord-americà. Destaca especialment el treball de John Hassall.

  • Art Nouveau – França i Bèlgica
    Gran importància de França en la història del cartellisme. Caracteritzat per una pinzellada precisa i sinuosa influeix fortament en els artistes de París d’aquella època, crea un estil artístic aplicat especialment a les arts decoratives, arts gràfiques i l’arquitectura.  Destaquen artistes com Toulouse-Lautrec, Bonnard o Mucha, entre d’altres.

  • Modernisme – Catalunya
    Als anys 1892, 1893 i 1894 s’introdueix el Modernisme a Catalunya. L’any 1892 Santiago Rusiñol organitza la primera Festa Modernista on s’exposen quadres dels joves artistes catalans. El 1895, Rusiñol i Casas abandonen París i s’instal·len a Barcelona, portant amb ells influències de l’art francès del moment: art nouveau, simbolisme i l’Impressionisme dels Independents.

  • Art Déco
    Cartells que mostren elements propis de l’estètica d’aquest estil artístic durant el anys 20 fins a finals dels 30 del segle XX.

  • Cartells teatrals polonesos
    Un estil radicalment diferent als anteriors, aquests cartells arriben a l’Institut del Teatre per un intercanvi amb una institució cultural polonesa. Es situen entre 1945 i 1989, dintre de la Polska skola plakatu (Escola polonesa de cartells) que combina l’estètica de la pintura amb missatge metafòric del cartell publicitari.

També et pot interessar

Ajuda

  • Puc consultar cartells a la Biblioteca?
    Els cartells són documents especialment fràgils tant pel tipus de paper com per les dimensions. La col·lecció està digitalitzada i consultable a Escena digital i no es preveu la consulta d’originals.
  • Es pot demanar obra dels fons d’arxiu  original per a una exposició?
    El MAE, com tots els museus, presten les seves obres sempre i quan es compleixin un seguit de requisits que garanteixin la seguretat i la preservació de les peces. Per sol·licitar el préstec d’una obra original adreçat a la Conservadora.