Aquest dijous, 19 de gener, s’ha inaugurat l’exposició Granados, de París a Goya al Museu de Lleida, amb documents dels nostres fons d’arxiu i museu. Està organitzada conjuntament pel Museu de Lleida i el Museu de la Música, i inclosa dins del programa d’activitats per al 2017 de l’Any Granados, i es podrà veure fins el 30 d’abril.
La mostra, comissariada per Joaquim Rabaseda, commemora el 150 aniversari del naixement del compositor i pianista Enric Granados (Lleida, 1867 – Canal de la Mànega, 1916) i fa un recorregut per la vida i l’obra del músic, des dels anys de l’estudi a la capital francesa fins a les últimes composicions inspirades en Goya.
Nosaltres hem contribuït amb el préstec del gravat d’Alfredo Guidó (1892-1967) de 1916 que representa a la ballarina Tórtola Valencia (1882-1955) vestida de maja i ensenyant els pits.
Guidó va ser un pintor, il·lustrador i escenògraf argentí. Va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Rosario, on destacà en la tècnica de l’aiguafort. També va treballar com decorador escènic al Teatro Colón de Buenos Aires.
A l’exposició, a més, es poden veure les següents reproduccions dels nostres fons d’arxiu i museu:
-Il·lustracions d’Adrià Gual al seu manuscrit del drama líric Blancaflor, amb música d’Enric Granados, que s’entrenà al Teatre Líric de Barcelona el 30 de gener de 1899.
-Retrats d’estudi impresos en targetes postals de l’òpera Gaziel, composada per Enric Granados i amb lletra, escenografia i figuins d’Apel·les Mestres i que s’estrenà el 2 de novembre de 1906 per la Companyia de les Audicions Graner al Teatre Principal de Barcelona, i interpretada per Mercè Viola, Marta Cazorla, Francisco Puiggener, Josep Santpere, Assumpció Paricio.
-Esbòs escenenogràfic d’Apel·les Mestres per Gaziel de 1906.
-Fotografia d’aproximadament 1920, dels escenògrafs Oleguer Junyent i Maurici Vilomara al taller d’escenografia del Gran Teatre del Liceu.