Aquestes són les recomanacions que va fer la nostra companya Núria Andreu al tercer programa de ràdio Això és un drama, del dia 6 d’abril, que emet ScannerFM des de la sala d’exposicions del MAE.
En aquesta ocasió el programa estava dedicat als Prejudicis i rols, Dona i poder, i a les associacions professionals.
També les podeu escoltar aquí o accedir al programa complet.
Tema: Diferències i coincidències, punts en comú i antagonistmes entre les arts escèniques amb finalitat purament estètica i les arts escèniques aplicades
QUATRE RECOMANACIONS DE LECTURA
1-Cómo piensan los artistas: entrevistas, de Fietta Jarque. Editorial Fondo de Cultura económica, 2015.
L’escriptora i periodista cultural Fietta Jarque radiografia l’Art contemporani, i les seves aplicacions, amb un recull d’ entrevistes realitzades per ella mateixa a 51 creadors: sobretot artistes visuals (pintors, dissenyadors, fotògrafs, escultors), i del món de la performance, com Marina Abramovic i Bill Viola.
2-Art in movement: el arte para el cambio social en Uganda, d’Ana Palacios. La Fábrica, 2015.
La fotoperiodista Ana Palacios, reflectéix en aquest llibre que té format d’àlbum, la tasca que l’ONG ” In Movement: Art for social change”, realitza a Uganda a través dels retrats i testimonis d’uns joves dels suburbis de Kampala.
L’ONG In Movement utilitza les classes de dansa, circ, teatre, arts plàstiques com els graffiti i la música, per millorar l’autoestima i creativitat d’aquests joves. Per excloure’ls del món de les drogues i la delinqüència.
3-Teatro del oprimido, d’Augusto Boal. Alba editorial, 2009.
Text de referència del teatre social.
Augusto Boal ( Rio de Janeiro 1931-2009) és el creador del teatre de l’oprimit, un corrent que va revolucionar la tècnica i pedagogia teatral de la segona meitat del segle XX. Convertint cada representació teatral en una eina d’autoconeixement i de transformació social.
4-Qué es danza/movimiento terapia: el cuerpo en danza, de Maralia Reca. Lumen, 2005.
Guia d’iniciació a La Dansa/moviment teràpia, una tècnica que pretén harmonitzar el cos i la ment. I resoldre, a través del ball i el moviment, conflictes emocionals o psicològics que tenim bloquejats.
TRES RECOMANACIONS D’AUDIOVISUALS
1-DVD César debe morir. Dirigida per Paolo i Vittorio Taviani. 2013.
La presó de Rebbibia (Roma) organitza cada any un taller de teatre pels presos. Els reclusos reben classes d’interpretació i al final del taller, representen l’obra al públic exterior que els vulgui anar a veure. Aquesta película ens descriu tot aquest procés: els preparatius d’aquest taller, la Tria dels actors protagonistes, els assaigs en el recinte de la presó de l’obra que representaran, que és Julio César de Shakespeare, i finalment la representació a l’escenari.
Però per damunt de tot, i encara que sigui amb pinzellades, ens descriu com és la vida habitual en aquesta presó i de quina forma el taller de teatre afecta la rutina i l’escala de valor dels actors.
2-DVD Absolute Wilson. Dirigida per Katharina Otto-Bernstein. 2007.
Una pel.lícula documental que repassa la biografia i l’obra del director, escènograf, actor i dramaturg nordamericà, Robert Wilson. L’autor d’èxits com Einstein a la platja, amb música de Philip Glass.
El documental s’atura molt especialment en les experiències de Robert Wilson amb nois amb dificultats molt greus d’aprenentatge, i que en alguns casos havia incorporat en els seus muntatges teatrals, constatant el poder transformador de la creativitat.
Més informació al web de Robert Wilson.
3-DVD A la velocidad de las mariposas: biciclown, el documental. Directors: Fidel Peña i David Tugués. 2009
Documental, que narra el periple del “biciclown” Álvaro Neil per Àfrica. Es tracta d’un advocat asturià, amb vocació de a clown. Fa més de 15 anys va decidir deixar la seva feina a una notaria de Madrid, i donar la volta al món en bicicleta, amb l’objectiu de portar el seu show de clown a racons perduts on no hi arriba mai cap espectacle.
El seu projecte porta el nom de M.O.S.A.W. (Miles Of Smiles Around the World).
Més informació al web biciclown.com.