Aquesta setmana iniciem les emissions del pòdcast Tothom a escena!una iniciativa que vol posar en relleu les tasques de preservació, conservació i difusió de les arts escèniques del museu a través de diverses curiositats històriques o temes d’actualitat. Cada tres setmanes hi haurà un nou episodi de 20 minuts de durada a les plataformes Apple podcastsiVoox i Spotify.

Des del 14 de febrer i fins al 29 de maig, diferents experts en arts escèniques posaran sobre la taula històries, relats i debats rellevants de l’escena catalana a través de capítols temàtics dedicats a les arts en viu, a personatges com Adrià Gual o Àngel Guimerà, a la tecnologia i l’escena, als estudis de titelles iniciats a l’Institut del Teatre, o bé a la temàtica LGTBI en les arts escèniques.

EPISODI 1. Divulgació de les arts en viu
Aquest capítol serveix per presentar el museu i les seves funcions, a partir de fragments de la I Jornada de Conservació i Divulgació de les Arts en Viu, organitzada pel nostre museu i celebrada a l’Auditori de l’Institut del Teatre el passat mes de novembre.

En aquest sentit, la jornada va comptar amb la participació d’artistes performatius, conservadors i experts en divulgació, per debatre la idiosincràsia de la preservació i l’exhibició de les arts en viu. Els ballarins i coreògrafs de la companyia Mal Pelo, María Muñoz i Pep Ramis, el director del Museu de la Música, Jordi Alomar, o el creador Àlex Serrano, de l’Agrupación Señor Serrano, són alguns dels protagonistes que intervenen en aquest primer episodi.

EPISODI 2. Adrià Gual: l’artista infinit.
En Joan Maria Gual és gestor cultural, director de teatre i net d’Adria Gual. L’Anna Solanilla és doctora en història de l’escenografia amb una tesi sobre l’escenografia simbolista de Gual i docent al departament de disseny escènic de l’Institut de Teatre. Ells dos són els encarregats de guiar-nos en un viatge apassionant per l’escenografia, la dramatúrgia, la pedagogia, la innovació cultural, el cinema, la pintura, la il·lustració, la composició musical i el teatre, sobretot el teatre.


EPISODI 3. Arts en viu i eines digitals. Convivència i experimentació.

Endinseu-vos en el món que hi ha més enllà de les tecnologies i de les formes d’acostar-nos-hi amb Marc Villanueva, dramaturg, creador escènic i membre del consell de redacció de la revista (Pausa.) que edita la Sala Beckett amb la col·laboració de l’Institut del Teatre, format a l’Institut del Teatre en Direcció escènica i dramatúrgia i en Estudis literaris a la Universitat de Barcelona; i Citlali Hernández, dissenyadora i artista multidisciplinar mexicana afincada a Barcelona, que participa com a artista visual a la comunitat Toplap Barcelona i col·labora amb Axolot, un col·lectiu i un estudi basat en la investigació, la programació creativa i el disseny d’interacció. Ambdós, professors del Postgrau en Escena i Tecnologia Digital de l’Institut del Teatre.



EPISODI 4. Àngel Guimerà.

Molta gent coneix les obres d’Àngel Guimerà de Terra baixa o Mar i cel, però no tothom coneix Àngel Guimerà i una història vital que va afectar necessàriament la seva obra. Amb Ramon Bacardit, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona amb la seva tesi Tragèdia i drama en l’obra d’Àngel Guimerà i  expert en teatre català del segle XIX, descobrirem la seva vida i obra;  i amb Martí Romaní, Màster Universitari d’Estudis Teatrals, la seva trajectòria internacional.

 


EPISODI 5. El llenguatge universal dels titelles.

Fent un repàs a la història dels estudis de titelles a l’Institut del Teatre, que enguany compleixen 50 anys. Amb Joan-Andreu Vallvé, titellaire i artífex dels estudis a inicis dels 70 impartint les disciplines de titelles i màscares del Departament de Titelles de l’Institut del Teatre i després del curs 1975-1976, quan els estudis es converteixen en l’Escola de Titelles, va ser director amb Josep Maria Carbonell, fins al 1988; i Alfred Casas, un dels titellaires més reconeguts de Catalunya, que va ser alumne de Vallvé a l’Escola de Titelles i  després professor a l’Institut del Teatre fins a la seva jubilació.

La publicació del pòdcast coincideix amb la setmana de celebració de la Nit dels Museus  i del Dia Internacional dels Museus el 18 de maig, on l’art dels titelles és protagonista principal de les activitats que hem organitzat.

 

EPISODI 6. Les diversitats sexuals en les arts escèniques.
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ que se celebra el 28 de juny, publiquem el darrer episodi de la 1a temporada del pòdcast fent-lo coincidir amb el dia. En aquest capítol, i amb l’objectiu de donar visibilitat i fomentar la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i d’altres orientacions sexuals o identitats de gènere, reflexionem sobre la representació de les dissidències sexo-afectives i de representació i identificació de gènere a l’escena catalana, pensant en quin futur volem per a la comunitat LGTBIQ+ als escenaris catalans. Existeix el que no es mostra? Quina responsabilitat té el dramaturg envers les històries LGTBIQ+? I els productors i programadors? Com hauria de reflectir el Museu les realitat LGTBIQ+ oblidades o al marge, en molts casos, de la història viva de les arts escèniques?

Ens acompanyen Àfrica Alonso, escritori, actriu i compositori i Guillem Clua, dramaturg, guionista i director d’escena.