La Fura dels Baus és una companyia catalana de teatre iniciada a Moià l’any 1979 per Marcel·lí Antúnez, Carles Padrissa i Pere Tantinyà, que poc després es mou a Barcelona on es sumen Pep Gatell, Jordi Arús, Àlex Ollé, Jürgen Müller, Hansel Cereza i Miki Espuma.
Va néixer en un moment en què al teatre europeu destacava un nou estil d'”estètica dura” i urbana, caracteritzada per l’utilització de recursos tecnològics (grans grues, pantalles gegants, sofisticats dissenys de llum i de so), protagonisme de la música urbana (rock i música industrial) i l’ús de la imatgeria urbana del moment.
La Fura dels Baus representa excentricitat, innovació, adaptació, ritme, evolució i transgressió. Aquesta essència la va portar a ser pionera en reconceptualitzar dos dels aspectes més importants de tot art dramàtic: l’espai i el públic. Van redefinir l’espai d’actuació -traslladant-ho a espais no convencionals- i van canviar de passiu a actiu el paper del públic, trencant d’aquesta manera la “quarta paret”.
La inquietud i la necessitat constant d’explorar noves tendències artístiques els ha portat a desenvolupar, mitjançant un procés de creació col·lectiva, un llenguatge, un estil i una estètica propis. El que avui en dia s’anomena “llenguatge furero”, que han sabut portar a diferents gèneres artístics: l’art escènic, l’òpera, el cinema o el macroespectacle. La capacitat d’unir i adaptar carnalitat i misticisme; naturalesa i artifici; grolleria i sofisticació; primitivisme i tecnologia, en cadascun dels seus espectacles, ha aconseguit l’èxit i el prestigi internacional de La Fura dels Baus..
Aquest fons abarca des de l’any 1974 fins l’any 2007. L’arxiu conté 4385 sèries o unitats documentals amb més de 25.000 documents individuals i s’organitza en:
- Arxiu fotogràfic: paper, contactes, diapositives, negatius, etc.. Tant dels espectacles com dels processos de creació, assaigs, tours, etc.
- Arxiu audiovisual: gravacions dels espectacles, clips promocionals, rodes de premsa, etc.
- Documents d’arxiu: programes de mà, postals, premis, reculls de premsa, merchandising dels espectacles, invitacions als espectacles. Aquesta col·lecció incorpora els projectes, amb tota la informació relacionada fins i tot del procés creació, amb diferents versions dels guions, els esbossos escenogràfics i de vestuari, esquemes de moviment, pluja d’idees, etc.
- Cartells: amb tots els pòsters i cartells dels diferents espectacles que ha fet La Fura, sovint de molt gran format.